Translate

In carte informativ lectură productivitate recenzie

Cum se scrie o recenzie?

 

      În primul rând, să începem cu ce o definiție, și anume ce este o recenzie.

RECÉNZIE, recenzii, s. f. Prezentare succintă (la apariție) a unei opere literare sau științifice, cu comentarii și aprecieri critice. – Din germ. Rezension, it.recensione.

     De multe ori mi s-a întâmplat să-mi doresc să citesc o carte dar informațiile de pe ea nu m-au ajutat să-mi fac o idee despre conținut așa că am scris simplu pe google „recenzie x” și am avut o listă infinită de surse cu diferite recenezii scrise de alte persoane, altele mai bune și mai complexe, altele mai puțin folositoare. Astăzi am decis să scriu un ghid (cum îl văd eu) despre cum se scrie o recenzie și pașii urmați, asemeni unei scheme. Vreau sa specific faptul că nu este nimeni obligat să-mi urmeze sfaturile și chiar mi-aș dori ca acest articol să nu ofenseze pe nimeni pentru că până la urmă fiecare este liber să-și scrie recenziile cum crede el de cuviință.

Cuprinsul recenziei:

Narațiunea
  • Cine este naratorul poveștii/acțiunii? Care este poziția acestuia în operă?
  • Este o narațiune la persoana a lll-a sau la persona a ll-a?
Timpul și locul în care are loc acțiunea
  • Menționează în mod obligatoriu în recenzia ta locul și timpul în care are loc acțiunea.
  • V-au influențat în vreun mod informațiile de mai sus? V-au schimbat modul de gândire? Au intensificat anumite sentimente?
Tema
  • Încearcă să încadrezi opera într-o temă generală și/sau să explici mesajul cărții.
Gen literar
  • Ce gen de literatură este prezentat în operă? (SF, acțiune, aventură, romanță, etc.)
Autor
  • Numele autorului.
  • Menționează alte opere pe care le-ai de la același autor și dacă ți s-au părut similare cu cea prezentată de acum. 
Intriga
  • Scrie o poveste scurtă (rezumat) a care să trezești cititorului recenziei dorința de a-și achiziționa sau nu cartea astfel încât acesta să-și formeze o idee cât mai clară cu conținutul acesteia. Este foarte important să nu menționezi detaliile cheie deoarece acestea sunt un sinonim a spoilerelor.
Evaluarea:

Opinia ta
  • Acest punct este cel mai important.
  • Ți-a plăcut cartea? De ce?
  • Nu ți-a plăcut? De ce?
  • Ai citi și alte opere scrise de acest autor? De ce?/De ce nu?
  • Încurajezi alte persoane persoane să citească cartea? A cărui public i-o recomanzi? (tuturor, copiilor, adolescenților, adulților, etc.)

     Iar acesta este planul, dragilor. Sper că vă va fi folositor pe viitor și dacă voi considerați că am uitat să scriu ceva și trebuie musai menționat mai sus, vă rog să lăsați un comentariu, aș aprecia asta enorm.

Read More

Share Tweet Pin It +1

7 Comments

In carte lectură productivitate recenzie școală

Cum se citește o carte?

    
(foto credit: tumblr.com)


     Lectura dintotdeauna a ocupat un loc important în viețile oamenilor, ajutându-i mai mult sau mai puțin să „evadeze” din viața lor reală, purtându-i prin alte țări, ajutându-i să trăiască alte experiențe de viață, ajutându-i să-și îmbogățească cultura generală și de asemenea făcându-i să privească lumea și din alte puncte de vedere măcar pentru ceva timp, unii chiar învățând din greșelile personajelor și astfel corectându-se pe sine. Ea, cartea, îţi poate fi un refugiu, un sprijin, un mijloc de relaxare, dar şi o cale spre autocunoaştere. Atunci când citeşti, lumea din jurul tău se estompează, dispar sunetele, mişcarea, mirosurile, culoarea… Nu mai vezi decât rândurile cărţii care se „scurg“ prin faţa ochilor şi lumea aceea minunată din interiorul ei… Când cartea te-a captivat total, îţi dai sema că eşti parcă absorbit înăuntrul ei, fâcând şi tu parte din acel univers
    Fiecare dintre noi, măcar odată ne-am cumpărat o carte. Poate am fost nevoiți, poate era lectură obligatorie pentru școală, poate ne-a fost recomandată, poate suntem interesați de subiectul acesteia sau poate doar ne-a plăcut coperta. Fiecare dintre noi am tras concluzii pripite în legătură cu o carte. Poate titlul ne dădea niște așteptări anume, apoi am avut dezamăgirea ca paginile să nu aibă nicio legătură cu acesta sau poate, un caz fericit, am ales din biblioteca bunicii o carte care inițial avea o copertă asemeni unei cărți vechi de înțelegere a viselor de pe  vremea lor, când aceștia chiar credeau că niște vise le pot prezice viitorul și, de fapt, ce se afla între coperta nu prea atrăgătoare ne-a pus pe gânduri și ne-a făcut să înțelegem proverbul „Nu judeca o carte după copertă”. E posibil astfel, ca o carte care nu ne mulțumea după aspect, ne-a uluit prin mesajul și compoziția acesteia.
    Sunt mai multe moduri prin care o carte poate fi abordată. Depinde de intenția cititorului. Există mereu o carte, acea carte pe care toți au citit-o, ea devine așadar populară, vrei să faci rost de ea ca să vezi dacă opinia lor coincide cu a ta și atunci privești critic fiecare pasaj și dacă este nevoie mai și repeți lectura ca să descoperi dacă acea carte își merită sau nu popularitatea.
    În general vorbim despre trei tipuri de lectori: cititorul începător a cărui scop este de a „citi” și atât, lectorul eficient, care citeşte textul şi selectează- anumite pasaje, idei, semnificaţii, în funcţie de obiectivele precise pe care le urmăreşte și cititorul experimentat care, pe lângă actul lecturii emite judecăți de valoare în legătură cu textul citit, clasificând-o în categoria sa personală, fie în cea a „cărților care m-au făcut să adorm în toiul zile”, fie în „cărți care m-au făcut să rămân treaz în toiul nopții”. Gândirea critică și parcurgerea lecturii însă nu sunt singurele scopuri ale cititorului experimentat. Aceasta de multe ori își dorește să înțeleagă autorul și mesajul transmis de către acesta și de cele mai multe ori are nevoie de un ghid care să-i orienteze lectura. O astfel de carte care se dorește a fi o călăuză vrednică este lucrarea lui Mortimer J. Adler și  Charles Van Doren „Cum se citește o carte”
    Cei doi autori consideră că „nimic nu-l poate obliga pe cititor să emită judecăți de valoare. Natura obligației însă se află mai adânc, în inima relației dintre carte și cititor. Dacă avem de-a face cu o carte care vizează cunoașterea, atunci sarcina autorului este să instruiască. A încercat să ne învețe ceva. A încercat să își convingă cititorul cu privire la ceva. Efortul lui este încununat de succes doar dacă, la final, cititorul spune: „Am învățat ceva. Am învățat că un anumit lucru este adevărat sau măcar probabil.” Însă chiar dacă autorul nu reuștește să-și convingă cititorul, efortul lui trebuie respectat.”
    De multe ori, cititorii prezintă dificultăți în descifrarea mesajului transmis de către autor. Mesajul poate fie evident, prezentat drept concluzie la sfârșitul lecturii, sau trebuie dedus pe parcursul lecturii. „O propoziție dintr-o carte este ca o declarație. E expresia judecății pe care un autor o face în legătură cu ceva. Autorul afirmă un lucru pe care-l consideră adevărat sau neagă un lucru pe care-l consideră fals. Spune că un anumit lucru chiar s-a întâmplat. O propoziție de acest fel este însă un enunț informațional, nu exprimarea unei intenții. Poate autorul nu va divulga intențiile sale de la începutul cărții, într-o prefață.” De aceea nu trebuie să tragem concluzii pripite la fiecare propoziție citită pentru că acestea pot să nu se regăsească deloc în mesajul autorului.
    De câte ori ai citit mai multe cărți și le-ai îndrăgit așa de mult, încât mai apoi îți dai seama că sunt operele aceluiași autor? De multe ori, cititorii se pot regăsi într-un autor. Fie că le place cum acesta scrie, fie că acesta are o imaginație bogată. Este perfect normal să-ți alegi următoarele lecturi în funcție de autorii îndrăgiți, deoarece de multe ori, aceștia își mențin tehnica de scriere și dacă un roman horror te-a captivat în trecut, poate-ți va plăcea și unul romantic de la același autor.  
    Potrivit autorilor menționați, lectura prezintă următoarele niveluri: nivelul elementar, nivelul inspecțional, nivelul analitic și nivelul sintopic. „...procesul lecturii este cumulativ. De aceea, cititul elementar este cuprins în cel inspecțional, așa cum, desigur, cel inspecțional este încorporat în cel analitic, iar cel analitic în cel sintopic. Asta înseamnă că nu veți putea citit efectiv la nivel inspecțional decât dacă ați asimilat nivelul elementar.” Bineînțeles că, cu cât iei lectura mai în serios și devine un obicei frecvent, avansezi către următoarele niveluri cu multă ușurință.
    Lectura nu se referă niciodată strict la cărți. Lectura apare chiar și atunci când ești în supermarket și citești în gând lista de ingrediente dintr-un corn. Lectura apare chiar și atunci când te oprești pe stradă pentru a citi un afiș proțăpit în vitrina unui magazin. Prin lectură poți să-ți dai seama cu ușurință care dintre cele două caiete cu coperți identice este de istorie și care este de geografie.
    Prin lectură, oamenii își îmbogățesc vocabularul, le este dezvoltată imaginația și reușesc astfel să privească universul din perspectiva altui personaj, astfel trăind dincolo de universul propriu și experimentând trăiri și sentimente noi.  De cele mai multe ori, cărtile aduc în atenție subiecte ce pot fi abordate din mai multe unghiuri. Astfel că, la rândul nostru, învățăm să vedem lucrurile din mai multe perspective, și prin urmare, să găsim mai ușor soluțiile unor probleme.
    Atunci când citim, de obicei, ne regăsim în unul din personajele acelei cărți. Și, nu de puține ori, ajungem să comparăm trăirile și experiențele personajului nostru preferat, cu propriile sentimente și experiențe de viață. Lucru care nu poate fi decât un extraordinar exercițiu privind dezvoltarea abilităților necesare interacțiunii cu cei din jurul nostru. Astfel învățăm să empatizăm mai bine și să devenim mai sociabili.
    Unele persoane preferă să-și adnoteze cărțile. Acest lucru constă în „note” pe care le poți face direct pe carte sau separat. Mortimer J. Adler și  Charles Van Doren explică că „felul notelor pe care le faceți depinde de nivelul la care vă aflați în postura de cititor. Atunci când citiți cartea la nivel inspecțional, s-ar putea să nu aveți suficient timp pentru a face adnotări în ea.” Fiecare cititor at trebui să înceapă cu adnotarea la nivelul structural al cărții apoi adnotarea conceptuală. Cititorii experimentați, deseori concep note și cu privire la forma discuției, la discuția care a fost angajată de toți autorii citiți, chiar dacă această formă îi scapă fiecăruia dintre ei. Ultimul tip de adnotare, mai rar întâlnit sunt notele dialectice. Notele făcute pe cărți diferite vor trebui să fie făcute pe foi separate.
    Însă, ce se întâmplă dacă ne vine tot mai rar „cheful” de citit? Autorii cărții „Cum să citești o carte” argumentează că „După exercitarea îndelungată a unei activități, veți reuși să faceți mult mai bine un lucru decât atunci când l-ați început. De asta se spune că experiența vine cu timpul. Ceea ce la început făceați imperfect veți face într-o zi automat, cu acea eficiență pe care doar instinctele o au. Veți ajunge să faceți un lucru de parcă abilitatea ar fi înnăscută, la fel de naturală ca mâncatul sau mersul pe jos.”. Ceea ce, pe scurt, ideal ar fi să ne impunem un program zilnic, din care măcar 20 de minute să le acordăm cititului, astfel, cu timpul, să devină o obișnuință. Ce se întâmplă însă dacă motivul pentru care nu citim este lipsa de timp? Ideal ar fi ca în geanta de zi cu zi să avem mereu prezentă cartea pe care o citim în momentul respectiv, astfel încât când se ivește ocazia să o putem scoate. O idee bună este cititul în mijlocul de transport în comun sau în pauzele dintre orele de curs
    Fiecare gen de carte necesită o concentrare sau atenție diferită. Nicioată un roman grafic care prezintă o poveste de dragoste clasică nu ar putea cere atâta concentrare și atenție pe cât cere un roman SF, de ceea ar trebui să fie alese cu atenție cărțile pe care le poți citi „pe fugă” de celelalte care necesită mai multă atenție, prenotare și liniște pentru a nu risca de a nu înțelege subiectul cărții sau a pierde înțelesul unor pasaje.
    În concluzie, lectura are beneficii nenumărate: îţi modelează personalitatea, îţi dezvoltă imaginaţia, îţi stârneşte curiozitatea de a afla tot mai multe din tot mai multe domenii și așa cum susțineau și Mortimer J. Adler și  Charles Van Doren: „ a citit activ ne ajută să ne ținem mințile treze și în continuă dezvoltare”.

Articol inspirat din cartea ”Cum se citește o carte?” de Mortimer J. ADLER; Charles VAN DOREN.
Carte o puteți achiziționa de aici.

Read More

Share Tweet Pin It +1

8 Comments

In procrastinare productivitate școală tehnica pomodoro

Tehnica ”pomodoro” și beneficiile ei

     Astăzi aș fi vrut să abordez un topic rar întâlnit în România, și anume „procratinarea”, mai pe înțelesul tuturor, „amânarea” și cum unii dintre noi ignorăm lucrurile importante pe care le avem de făcut pentru a face lucruri inutile care nu ne aduc niciun beneficiu (ex: navigarea pe rețelele sociale).
     Cu toții am trecut prin așa ceva și cel mai probabil în acest moment „procrastinezi” pentru a citi acest articol dar să zicem că într-un fel sau altul, articolul meu este scuzabil pentru că voi prezenta niște sfaturi, aplicații și extensii destul de folositoare pentru a opri procrastinarea.

     Cea mai importantă metodă pe care străinii o folosesc de mult timp, care dă roade și care a fost testată de mine este tehnica „pomodoro”.

     Această tehnică este relativ simplă și se folosește de simplul principiu descopetit în care mintea umană ar putea să-și păstreze concentrația continuă timp de 25-30 de minute. Astfel, poți studia 4 ore eficient prin a-ți seta un timer timp de 25 de minute în care te vei concentra strict la lucrul pe care îl ai de făcut, iar la terminarea celor 25 de minute ai dreptul de a lua o pauză de 5 minute. Este necesara  o pauză de 5 minute în care îți poți verifica rețelele sociale, poți lua o gustare, privi un videoclip pe youtube, etc. după care, la terminarea celor 5 minute de pauză, setăm alt timer de 25 de minute, cu pauză de 5 minute, repetând acest proces simplu timp de două ore, după care e recomandat să avem o pauză mai lungă de 25-30 de minute dacă vrem să continuăm și nu ne-am terminat încă treaba.
     Aș putea spune că tehnica m-a ajutat enorm pe mine, eu preluând-o de la Thomas Frank, un youtuber destul de cunoscut din state care la rândul lui a preluat-o de la  Francesco Cirillo. 


     Două aplicații care mă ajută enorm atunci când aplic tehnica „pomodoro” sunt:

1. Focus Keeper

     Focul keeper este un timer foarte bun pentru telefon. Ceea ce-mi place mult la el este faptul că poate fi folosit și în backgroud și-ți numără sesiunile de concentrare zilnice astfel încât cu timpul îți poți vedea progresele din meniul „charts”.




2. FocusNow 

     Aplicația aceasta este fără dubii preferata mea, și nu doar pentru că e genială, ci pentru că timp de multă vreme am căutat o aplicație înlocuitoare pentru „Forest”, o aplicație aproape identică cu aceasta dar care trebuie achiziționată cu bani pe când aceasta e gratis.
     Principiul aplicației este același, și acela de a seta un timer în care „vrei nu vrei” trebuie să lucrezi sau în principiu, timp în care să nu-ți folosești telefonul. De ce? Aplcația este destul de ingenioasă și o să vedeți în screen-urile de mai jos, în timpul setat de voi în care va trebui să vă concentrați, va crește o floare/roșie/legumă pe ecranul telefonului vostru. Roșia/floarea/etc., își va termina creșterea și va deveni o plantă matură doar dacă în acel timp nu ieși deloc din aplicație. Sună interesant, nu? Aplicația asta practic te oprește din procratinat, din a hoinări prin alte aplicații și rețele sociale și la sfârșit te recompensează prin satisfacția de a-ți vedea plăntuța crescută și sănătoasă. 






    Iar, varianta pentru desktop a aplicației FocusNow pot spune că este extensia pentru Google Chrome, Forest, pe care o găsiți pe Magazinul web Chrome. Extensia funcționează pe același principiu și nu vă lasă să accesați site-uri web precum: fabebook, tumblr, youtube, etc.

     Sper că ați găsit acest articol folositor și v-am făcut curioși să testați tehnica pomodoro.
    Vă invit să urmăriți și videoclipul care m-a inspirat și anume cel al lui Thomas Frank, aici. Stay productive!



Read More

Share Tweet Pin It +1

3 Comments

In productivitate site-uri școală

Site-uri pe care oricare elev/student ar trebui să le știe

(sursa imaginii: www.tumblr.com)

     Hello, loves! După cum v-ați dat probabil seama și din titlu, astăzi vă prezint câteva site-uri care fie că sunteți elev sau student, sau poate chiar și salaritat vă pot ajuta în a vă spori productivitatea și cultura generală. 
     Dacă știți și alte site-uri pe care nu le-am menționat și vreți să le împărtășiți cu mine și ceilalți cititori ai blogului, vă invit să lăsați un comentariu!

Acest site este mai mult pentru cei pasionați de web design și au întâlnit situații în care aveau disperată nevoie de icons și nu au găsit. Acolo vă garantez că veți găsi o mare varietate  astfel încât veți avea de unde alege.

De câte ori aveați un chef nebun de a face ceva productiv și ați dat drumul televizorului doar ca să umple fundalul cu puțin zgomot? Dacă vă spun că televizorul nu este cea mai potrivită alegere iar alegerea cea mai potrivită v-am dat-o eu mai sus? E destul de simplu. Site-ul constă într-o platformă cu o varietate extinsă de sunete luate din natură, cafenele, etc. perfecte pentru relaxare și/sau de lăsat pe fundal atunci când vreți să vă apucați de o temă și nu agreați neaparat liniștea.

Un site perfect prin care poți să treci din când în când pentru a învăța cuvinte noi în diferite limbi. 

Acest site îmi este foarte drag mie și reprezintă strict un calculator al ”somnului„. Fiecare om, pe noapte, completează mai multe cicluri ale somnului iar cred că de multe ori vi s-a întâmplat să dormiți 7-8 ore și să vă treziți totuși obosiți iar în unele cazuri 2-3 ore și vă treziți plini de viață. După câteva studii s-a descoperit că aceste stări sunt influențate de ciclul în timpul căruia vă treziți din somn iar site-ul de mai sus tocmai asta face, încât voi doar setați ora la care ar trebui să vă treziți iar acesta vă dă 3 opțiuni de ore la care să vă culcați, încât să vă treziți la ciclul potrivit și să nu vă treziți obosiți. Ingenios, nu?

Site cu resurse în domeniul matematicii.

Destul de bun pentru banere, colaje și materiale grafice pentru proiecte.

În caz că studiați chimia, pe acest site găsiți tabelul periodic al elementelor într-o variantă destul de smart încât puteți extrage tot potențialul din acesta.

Acest site este unul dintre preferatele mele și e mai exact un calculator avansat pentru aproape orice calcul la matematică, iar ceea ce mă  încântă cel mai mult, este faptul că prezintă și pașii succinți în rezolvarea problemei astfel încât la următoarea problemă asemănătoare sigur veți ști s-o faceți de unii singuri!

Pe acest site puteți transforma orice funcție într-un grafic și este perfect pentru a vă verifica la teme atunci când vă este dată funcția și trebuie să faceți voi graficul. Tot ce trebuie să faceți este să copiați funcția voastră iar graficul va apărea automat. Asta este însă unul dintre puține lucruri pe care acest site le poate face. Aruncați o privire!

În caz că doriți să aprofundați poate într-un domeniu sau doar sunteți curioși, site-ul de mai sus este perfect pentru asta. Conține multe prezentări, informații și videoclipuri din toate domeniile.

Site-ul ăsta mi-a salvat ”viața„ de multe ori atunci când nu mă puteam concetra pe ceea ce aveam de făcut și ajungeam mereu pe rețelele de socializare. Ceea ce face el este de a-ți bloca accesul la site-urile pe care tu dorești să le blochezi pentru o anumită perioadă de timp.

Această sursă nu este o noutătate dar totuși am ținut s-o menționez. Pentru cei ce nu știau despre acest site, el este plin cu prezentări motivaționale/științifice/informative etc., puse în valoare de oameni de succes.

Acest bloguleț e foarte drăguț și este creat cu scopul de înlocui timpul petrecut în fața televizorului cu vizualizatul unor clipulețe științifice propuse care-ți pot îmbogăți cultura generală.







Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

In

scriu acest intro pentru ultima data

             

                Cei cunoscuți care obișnuiau să mă urmărească, știu că la un moment dat am avut probleme cu web hosting-ul și mi-a fost șters blogul. Apoi, după ce am reușit să îl refac și să-mi revin în ritm cu postările s-a șters iar. Din fericire l-am refăcut pentru a treia oară dar, din nefericire, trebuie să scriu pentru a treia oară acest intro plictisitor pe care cred că puțini dintre voi l-ați citit la celalte două tentative de încercare a mea de a mă prezenta oarecum vouă ca și persoană. Nu mă mai lărgesc pentru că cine știe ce surprize apar (dacă știți ce vreau să spun).


               Mă numesc Angela și am aproape 18 ani. Sunt o introvertită din zodia vărsător și cu toate acestea mă consider o persoană sociabilă și entuziastă. Am o mare pasiune pentru tot ce ține de web design, pasiune pe care am descoperit-o la vârsta de 12 ani când de altfel am avut și primul blog. În prezent ”mă lupt„ cu ultimul an de liceu și am aspirații către drept și științe politice. 50% din playlist-ul meu este format din muzică veche R&B, folk și jazz. Am cântat la chitară și vioară timp de 8 ani. Am cântat, pentru că în prezent nu mai am timp și nici atracție față de aceste instrumente. Anotimpul meu preferat este toamna. Sunt una dintre puținele persoane care ar da oricând  o noapte în club cu prietenii pe una acasă, de una singură, privind seriale. Scopul acestui blog este acela de dezvoltare personală a mea și reprezintă de asemenea un ”refugiu„ în care voi scrie cam tot ce mi se pare adecvat și demn de postat sau poate doar sfaturi și experiențe pe care aș vrea să le împart cu voi. Simțiți-vă liberi să mă întrebați orice pe oricare dintre rețelele de socializare din meniu. Take care x







Read More

Share Tweet Pin It +1

3 Comments

Un produs Blogger.