Translate

In informativ procrastinare productivitate școală

16 lucruri despre liceu pe care nu ți le spune nimeni



     Ținând cont de faptul că eu mai am mai puțin de o lună din ceea ce înseamnă liceu, mi-a venit strălucita idee de a împărtăși cu voi câteva (16) lucruri pe care mi-aș fi dorit să le știu încă de la început clasei a IX-a, și care m-ar fi ajutat foarte mult acum, când sunt a XII-a.


  1. Dacă vrei să mergi pe medicină/informatică/limbi străine/drept/academie (și teoretic tot ce necesită o admitere mai complexă) la facultate, este de preferat să te apuci de învățat de la începutul clasei a XII-a (de preferat de la jumătatea clasei a XI-a)
     În clasa a IX-a, știu sigur că am ignorat cu desăvârșire tot ce ține de „ce va fi după liceu” și m-am trezit la realitate de abia în clasa a XI-a (pe la sfârșitul ei, bineînțeles) că mi-ar plăcea să merg la drept în București. Visele mi-au fost spulberate din momentul în care tatăl meu s-a descis să aplice la drept când eu treceam clasa a XII-a, astfel, văzându-i toate cărțile, temele, și studiind puțin materia, mi-am dat seama că nu ar fi fost de mine și că nu m-aș vedea făcând așa ceva pe viitor. După asta, bineînțeles că m-am axat pe altceva. O facultate mult mai ușoară decât dreptul (și acum sunt ironică), MEDICINA. Ok, știu că am spus mai sus că pentru o facultate mai complexă trebuie să vă apucați de învățat de la începutul clasei a XII-a iar eu fix atunci mi-am propus să dau la medicină. Ceea ce nu am luat în calcul a fost faptul că, admiterea consta în biologie și chimie, materii pe care nu le mai studiasem eu la școală, din clasa a X-a, și prin care și așa trecusem ca gâsca prin apă (la modul că nici nu m-am omorât cu învățatul și nici nu aveam cele mai strălucite note). Astfel, am considerat că pot face față și m-am apucat de pregătire la chimie. Acesta a fost momentul în care am renunțat și la medicină pentru că școală cerea și ea o oarecare atenție, se apropia bacalaureatul și eu trebuia să învăț cu sfințenie alte două materii. Din momentul acela am încetat să mă mai gândesc și mi-am impus să las totul până după bac. Câteva luni după, m-am trezit într-o dimineață și mi-am zis „informatică este ceea ce vreau să fac„. E un fel de medicină 2, pentru că eu niciodată nu am făcut o oră legit de informatică la școală, fiind pe profil economic, însă, în toți acești ani de liceu, în timpul liber, pierdeam ore chinuindu-mă să învăț bazele HTML-ului, codatului, blogurilor, bazelor de date și programării fără să mă gândesc că pentru mine era ca un hobby. Tot mai bine, admiterea în cele mai multe orașe se dă fie pe informatică, fie pe matematică. Și așa am ajuns ca în prezent, după multe căutări și gândire, să-mi doresc să urmez în continuare o facultate de informatică. Așa că, de asta este super important să vă decideți la timp la ce facultate vreți să intrați. Este posibil că voi să fiți făcuți pentru medicină dar să realizați asta prea târziu, când deja nu mai aveți suficient timp la dispoziție să învățați. Fiecare este bun la ceva, dar vocația trebuie descoperită în timp util.

      2. Dezvoltă obiceiuri sănătoase, cum ar fi trezitul de dimineață. Dacă ai ore de la amiază și te trezești cu o oră înainte de a pleca la școală, simți că ziua îți trece printre degete și nu prea ai timp de nimic altceva.
      3. Descarcă-ți pe laptop și telefon aplicații pentru productivitate care să te oprească din procrastinat. Am un articol strict despre asta. Click aici.
     4. Profesorii sunt mult mai exigenți în primii doi ani de liceu pentru a vă face să le luați materia în serios.
     5. Participă la cât mai multe activități extrașcolare. La începutul clasei a IX-a, mulți profesori veneau cu propuneri de înscriere în cluburi (club de dezbateri, actorie, volei, etc.) iar eu am fost sceptică deoarece consideram că nu voi avea timp de toate astea. Dacă se ivește ocazia, nu o ratați pentru că este o bună modalitate de a cunoaște oameni noi și de dezvolare a noi pasiuni și hobby-uri.
     6. Nu te implica în conflicte cu alți elevi.
Dacă prietena ta cea mai bună are o problemă cu o altă persoană de la altă clasa, foarte bine! Nu te implica în scandaluri sau certuri. E aiurea să fii recunoscut drept o persoană certăreață și/sau agresivă. Plus de asta, ți se poate scădea nota la purtare.
      7. Învață cu foarte mare simț de răspundere în primele semestre astfel încât în al doilea să fii mai puțin stresat de notele pe care le iei.
     8. Dacă ești bun la o materie, patricipă la cât mai multe concursuri cu putință. Diplomele obținute apoi pot face CV-ul tău mult mai consistent și valoros atunci când vei vrea să te angajezi sau în procesul de aplicare la o facultate străină.
     9. Dacă până în clasa a IX-a nu ai fumat, acești 4 ani nu sunt meniți pentru a te apuca. Oricum, e nasol să stai iarnă în frig doar ca să-ți poți potoli viciul. Poți să legi noi prietenii și fără să inhalezi zilnic o tonă de fum.
     10. Profesorii apreciază foarte mult efortul. Dacă nu ești bun la o materie dar cu toate acestea îți dai silința, mergi la ore și-ți faci temele cum poți, vei fi apreciat.
     11. Ține un jurnal în care să scrii lucrurile pe care le ai de făcut, alături de data până la care acestea trebuie făcute. Dacă nu ești adept al jurnalelor, recomand aplicația ”Do„. 
     12. Cafeaua vă este un prieten foarte bun când este consumată cu simț de răspundere în diminețele în care vă simțiți prea obosiți. 
     13. Nu vă rușinați dacă aveți nevoie de pregătire suplimentară la una dintre materii (mai ales în clasa a XII-a).
     14. Faceți-vă un playlist motivațional pe care să-l ascultați în fiecare dimineață în drum spre școală. Pe Youtube sunt foarte multe, la fel și pe Spotify.
     15. Și mai bine este dacă începeți să ascultați speech-uri motivaționale dimineața. Preferatul meu este acesta.
     16. Distrează-te. Anii de liceu chiar sunt cei mai frumoși ani din viața ta, chiar dacă în timpul liceului nu crezi asta.
Alte articole geniale:

1 comentarii:

  1. Dragut articol, mi-ai amintit de liceu! 🤗👍🏼 Eu as mai adauga sa iti faci cat mai multi prieteni si sa te distrezi, vei avea destul timp de invatat si munca.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.