Translate

In eseu informativ productivitate

Cum să scrii cele mai bune eseuri simplu și rapid



          Nu voi minții, m-am gândit o bună perioadă de timp dacă un astfel de articol complex va merita și dacă unii dintre voi chiar ați fi interesați în ce constă un eseu/lucrare. Într-un final am hotărât să-i dau o șansă și să-l postez, poate totuși vă acaparează.

          De o bună perioadă de timp obișnuiesc să ascult în drum spre școală sau când am timp, liber un podcast fondat de Thomas Frank în care se vorbește doar despre subiecte de îmbunătățire a propriei persoane iar recent a fost abordat acest subiect, despre cum să scrii eseuri cât mai bune într-un timp scurt. Cum m-a pasionat foarte tare ideea, l-am ascultat de vreo câteva ori (el în mod normal ținând o oră) și am extras niște idei raportate la asta. 


1. Înțelegerea subiectului care trebuie abordat 

          Poate fi o majoră pierdere de timp să scrii un eseu pe lângă subiect, fără să abordezi tema dată de profesor. Amintește-ți faptul că cerând mai multe detalii în plus nu te face să pari prost. Prostesc este să te chinui ore în șir făcând un eseu eronat pe care apoi să primești o notă slabă.

2. Fă-ți un plan

"Este imposibil să înțelegi fiecare detaliu al temei înainte de a sta jos să te uiți la sursele tale și să încerci să scrii. Majoritatea studenților abandonează schița lor ierarhică imediat după ce degetele le-au lovit tastatura. "
- Cal Newport, "Cum să folosești un plan plan pentru a scrie lucrări remarcabile, rapid"

          Știu că e posibil să sune old school dar primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să întocmiți un plan al eseului. Nimic complicat ci cât doar să înțelegeți voi despre ce este vorba și cel mai important, să nu abandonați planul pe parcursul scrierii propriu-zise.

3. Crează-ți un mediu prielnic pentru scris

          Unde îți scrii tema poate face diferența.
Când scrii pentru un eseu/lucrare, cele mai rele lucruri care ți se pot întâmpla sunt „distracțiile” din jurul tău. De aceea trebuie să mergi într-un loc în care te poți concentra fără a fi distras de orice altceva.

  • Mergi într-un loc de studiu (ex: o cafenea liniștită, bibliotecă, etc.). În oricare loc în care oamenii sau alte lucruri nu te pot distrage.
  • Fă-te confortabil. Nu o să te poți concentra niciodată dacă nu ai suficient spațiu pentru scris, sau dacă hainele tale sunt inconfortabile. Nu lucra în timp ce stai în pat. Patul este un loc pentru dormit.
  • Blochează notificările pe care le poți primii de la rețelele sociale. Sau îți poți pune telefonul pe mod avion.
  • Asigură-te că ai tot de ce ai nevoie pe masă chiar înainte de a te apuca de lucru. Nimănui nu-i place să se ridice constant de pe scaun și să caute diverse lucruri pe parcursul sesiunii de scris. Asigură-te că ai laptop-ul încărcat, apă la îndemână, pixuri bune și hârtie.â
  • Pregătește-ți playlist-ul pentru învățat. Dacă muzica funcționează pentru tine și te ajută în concentrare, recomand un playlist cu muzică fără versuri. Pot fi doar instrumentalele melodiilor voastre preferate sau muzica clasică, jazz, etc.
4. Calitate, nu cantitate

          Dacă se presupune că eseul/lucrarea trebuie să aibă 5-7 pagini, este posibil să fii tentat să scrii o lucrare de 7 sau chiar 8 pagini. La urma urmei, mai mult este mai bine, nu?
Greșit. Profesorii de multe ori preferă lucrări cu minimul de cuvinte dar să conțină esențialul decât o lucrare mai stufoasă în care să bați câmpii.

5. Scrie-ți introducerea și concluzia la final

          Multe persoane încep prin a scrie introducerea. Dar cum ai de gând să introduci ceva ce încă nu ai creat?
De aceea nu ar trebui să scrii introducerea decât după ce ai scris tot restul conținutului. La fel și în cazul concluziei.

Concluzie

          În final, scrierea unui eseu poate fi un proces destul de complex dar urmând sfaturile de mai sus, extrase de mine din prodcast pot face acest proces unul mai rapid și mai eficient.

Mi-ar plăcea să citesc și alte sfaturi de-ale voastre despre scrierea unei lucrări așa că simțiți-vă liberi să lăsați un comentariu. 
          

Alte articole geniale:

6 comentarii:

  1. Eu am nevoie de liniste perfecta, sa nu ma deranjeze nimeni cu "vreau aia, vreau ailalta", si sa fiu lasata sa compun ore in sir. Cand ma concentrez asupra ceva ce am de facut, dsaca sunt intrerupta, ma enervez si las lucrul deoparte, dar nu se stie cand il mai reiau. Pot sta concentrata o zi intreaga daca este nevoie, doar la baie merg. Daca iau masa, s-a terminat.. pot sa plec la plimbare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord cu tine în legătură cu un loc liniștit, când sunt acasă îmi vine să fac orice altceva dar dacă sunt la bibliotecă îmi adun gândurile măcar să scriu 1-2 pagini.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte ok ideil tale, felicitari pentru postarea aceasta! Sunt sigura ca va veni in ajutor multor persoane :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt total de acord cu tine, foarte bun articol! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie mi se intampla ceva ciudat, imi vin ideile pe masura ce scriu, printre altele e posibil sa incep sa dezvolt o idee si apoi ma bombardeaza o suta mai bune, asa ca o iau de la capat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte interesante ideile. Eu am idei când scriu, atunci pe moment, înainte nu mă pot gândii la ce as vrea sa știu, pentru că nu reușesc. Și trebuie să fie și liniște când încep să scriu, altfel nu mă pot concentra.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.