Translate

In carte informativ lectură productivitate recenzie

Cum se scrie o recenzie?

 

      În primul rând, să începem cu ce o definiție, și anume ce este o recenzie.

RECÉNZIE, recenzii, s. f. Prezentare succintă (la apariție) a unei opere literare sau științifice, cu comentarii și aprecieri critice. – Din germ. Rezension, it.recensione.

     De multe ori mi s-a întâmplat să-mi doresc să citesc o carte dar informațiile de pe ea nu m-au ajutat să-mi fac o idee despre conținut așa că am scris simplu pe google „recenzie x” și am avut o listă infinită de surse cu diferite recenezii scrise de alte persoane, altele mai bune și mai complexe, altele mai puțin folositoare. Astăzi am decis să scriu un ghid (cum îl văd eu) despre cum se scrie o recenzie și pașii urmați, asemeni unei scheme. Vreau sa specific faptul că nu este nimeni obligat să-mi urmeze sfaturile și chiar mi-aș dori ca acest articol să nu ofenseze pe nimeni pentru că până la urmă fiecare este liber să-și scrie recenziile cum crede el de cuviință.

Cuprinsul recenziei:

Narațiunea
  • Cine este naratorul poveștii/acțiunii? Care este poziția acestuia în operă?
  • Este o narațiune la persoana a lll-a sau la persona a ll-a?
Timpul și locul în care are loc acțiunea
  • Menționează în mod obligatoriu în recenzia ta locul și timpul în care are loc acțiunea.
  • V-au influențat în vreun mod informațiile de mai sus? V-au schimbat modul de gândire? Au intensificat anumite sentimente?
Tema
  • Încearcă să încadrezi opera într-o temă generală și/sau să explici mesajul cărții.
Gen literar
  • Ce gen de literatură este prezentat în operă? (SF, acțiune, aventură, romanță, etc.)
Autor
  • Numele autorului.
  • Menționează alte opere pe care le-ai de la același autor și dacă ți s-au părut similare cu cea prezentată de acum. 
Intriga
  • Scrie o poveste scurtă (rezumat) a care să trezești cititorului recenziei dorința de a-și achiziționa sau nu cartea astfel încât acesta să-și formeze o idee cât mai clară cu conținutul acesteia. Este foarte important să nu menționezi detaliile cheie deoarece acestea sunt un sinonim a spoilerelor.
Evaluarea:

Opinia ta
  • Acest punct este cel mai important.
  • Ți-a plăcut cartea? De ce?
  • Nu ți-a plăcut? De ce?
  • Ai citi și alte opere scrise de acest autor? De ce?/De ce nu?
  • Încurajezi alte persoane persoane să citească cartea? A cărui public i-o recomanzi? (tuturor, copiilor, adolescenților, adulților, etc.)

     Iar acesta este planul, dragilor. Sper că vă va fi folositor pe viitor și dacă voi considerați că am uitat să scriu ceva și trebuie musai menționat mai sus, vă rog să lăsați un comentariu, aș aprecia asta enorm.
Alte articole geniale:

7 comentarii:

  1. Foarte bine explicat! Și chiar am învățat ceva nou!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este si aceasta o varianta de recenzie, ai dreptate. Nu contest ceea ce afirmi tu. Am mai citit un articol de acest gen acum o luna si era cam aceeasi idee.
    Eu am vazut multe stiluri de realizare a unei recenzii si cred ca depinde pur si simplu de la blogger la blogger, de experienta lui, de modul in care vrea (intelege) sa scrie acel articol.
    Unele articole sunt doar niste (re)povestiri ori rezumate insotite de citate din carte, dar au primit denumirea de recenzie. Iarasi intervine nivelul de intelegere a acestui termen :D
    Am dat share la articolul tau. Poate ajunge la cine trebuie ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu am scris nicio recenzie pe blog. Mereu m-am temut ca nu am s-o fac cu trebuie. Sfaturile tale ajuta foarte mult, sper ca toata lumea sa le puna in aplicare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am scris si eu un articol de acest gen pe blog. Recenzii nu prea am multe, dar sfaturile sunt foarte bune.

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesant articolul tau. Eu am scris mai multe recenzii si le-am facut axate mai mult pe sentimentele induse de cartea respectiva mie.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am si eu recenzii de carte, nu stiu daca le-am facut ca la carte, inca invat in acest domeniu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumim pentru sfaturi. Chiar imi place ce ai surprins aici, însă fiecare are un stil anume de a surprinde anumite aspecte

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.