Translate

In bacalaureat epuizare facultate procrastinare productivitate studenți

Cum ai de-a face cu epuizarea?



Bineînțeles, după cum v-am obișnuit cu astfel de postări, astăzi voi scrie câte ceva despre epuizarea pe care cu toții o simțim atunci când învățăm.

Dar, ce înseamnă „epuizare”, mai exact?

Epuizarea are loc atunci când te simți atât fizic cât și psihic extenuat, asta rezultând din lipsa de energie cerută pentru a desăvârși orice activitate la care creierul este intens solicitat.
(Altă chestie. Acest termen este mai des folosit în America, ca „burnout”. Dacă îi găsiți voi o traducere mai adecvată, vă rog să o scrieți în comentarii.)

Oricum, epuizarea poate fi împărțită în 3 părți:


  1. Extenuarea este ceea ce te face să te simți obosit tot timpul și incapabil de a te concentra. Din cauza acesteia te-ai putea îmbolnăvi și cel mai probabil îți va fi greu să adormi, chiar dacă mental și și psihic te simți obosit.
  2. Cinismul sau depersonalizarea are loc atunci când te simți deconectat (e cuvântul potrivit?) de cei din jurul tău, spre exemplu: de prieteni, familie, etc.
  3. Lipsa de eficacitate este o scădere în productivitate, eficiență sau calitate a lucrurilor pe care le faci/ai de făcut.


Cum știi când ești epuizat?

Simptomele pot varia, dar ele includ:

  • -Nu poți fi capabil de a „abosrbi” informații noi
  • -Epuizarea intelectuală
  •  Scăderea performanței academice și a productivității
  •  Te faci să muncești tot mai mult chiar dacă ești extenuat
  •  Îți neglijezi nevoile
  •  Oboseală pe termen lung
  •  Simți dezinteres total în lucrurile de care în mod normal te-ai bucura
  •  Negi că ceva ar fi neînregulă cu tine 
  •  Eviți interacțiunea cu alte persoane 
  •  Te simți gol pe interior și trist


Ce poți face? 

Aici sunt niște soluții pe termen scurt care te pot ajuta cu epuizarea:

- O power nap 
O power nap este, mai în românește, „un pui de somn”, dar acest „pui de somn” aici are niște reguli. Cum somnul nostru pe timpul nopții trece prin mai multe cicluri, o powernap este făcută doar cât să acopere primul ciclu, și asta înseamnă maxim 30 de minute. Dacă neglijezi cele 30 de minute și, să zicem, setezi o alarmă peste o oră, te vei simții și mai epuizat. Aceasta este regula. Un pui de somn, dar nu mai lung de 30 de minute.
Opțional: bea o ceașcă de cafea înainte de asta. Te vei simți și mai revitalizat după ce te trezești.

- Fă un duș sau o baie lungă
Un duș rece te va trezi, însă unul cald te va calma. Sugerez să începi cu apă caldă și apoi să-l termini cu apă rece.

- Mergi la o plimbare de 10-15 minute pe afară
Creierul tău are nevoie de 20% din oxigenul din tot corpul tău. Aerul curat aduce mai mult oxigen către creier și astfel poți gândi mai limpede, te simți mai puțin obosit și vei vedea că te poți concentra mult mai ușor.

- Sună/vizitează o rudă/un prieten
Câteoată, ce ne lipsește este lipsa de interacțiune socială, și vizitând un prieten poate fi medicamentul mai mult decât potrivit. Plus de asta, știința a arătat că ieșitul cu prietenii mai des, reduce nivelele de cortizol (hormonul de stres).

- Ia o gustare
De preferat unul sănătos. Mănâncă ceva cu proteine, vitamine și fibre pentru a-ți îmbunătăți starea.

- Uită-te la o comedie

- Ascultă niște jazz

Ce pot face pentru a mă asigura că nu voi fi epuizat și mai încolo?

1. Învățați câte puțin

Împarte-ți lecția în mai multe paragrafe mai ușor de digerat. Astfel nu-ți vei copleși creierul și-i dai mai mult timp informației să se seteze în memorie.

2. Managementul timpului

Dacă ai un program de învățat eficace, poți evita cu desăvârșire epuizarea. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este acela de a te forța să înveți pe ultima sută de metri.

3. Odihnește-te suficient 

Este foarte important să menționez că somnul este foarte important pentru tine. Îți îmbunătățește funcționarea sistemului cocnitiv și de asemenea îți sporește starea bună, făcându-te aproape imun la epuizare.
Ah, și chiar nu ar trebui să stai treaz noaptea pentru a învăța. Somnul ajuta la fixarea memoriilor în creier, deci, dacă înveți puțin înainte de culcare tinzi să îți amintești mai mult decât dacă ai fi învățat toată noaptea. Interesant, nu? 

4. Învață în locuri diferite

Corpul și mintea ta tind să obosească dacă continui să înveți în aceeași locație pe perioade mai lungi de timp. Cea mai bună metodă ce a evita asta, este să înveți în locuri diferite: la biroul tău, pe masa din bucătărie, la o cafenea, acasă la un prieten, la bibliotecă, etc. 

5. Mănâncă ce trebuie

Cum am menționat și mai înainte, alimentele bogate în proteine, vitamine și fibre îți îmbunătățesc starea și sănătatea psihică. Și, asigură-te că nu sari peste mese.

6. Ia pauze frecvente

Haideți să recunoaștem. Suntem oameni, și tindem să obosim după o perioadă mai mare de învățat. Luând pauze ne ajutăm creieul să „digere” informația. Pauzele de asemenea ne ajută la concentrarea și pe altceva decât învățat, deci când ne vom întoarce la învățat, vom fi pregătiți să digerăm și mai multe informații.

7. Setează un țel realistic

Vei putea să ții minte toate cele 500 de pagini la anatomie într-o singură zi? Mult noroc cu asta. Mulți dintre voi poate sunteți obișnuiți cu învățatul în masă, dar acest  tip de obicei nu este foarte bun pentru creierul și sănătatea ta psihică. Studiile arată că, stiudiul în  masă poate produce scădere în productivitate, oboseală și - ați ghicit - epuizare. În cele din urmă, asta va duce la scăderea performanței tale academice și chiar pe termen lung. Deci, decât să încerci să înveți în masă într-o singură zi, împarte-ți materialul în mai multe bucăți pentru zile diferite.

8. Menține-ți o viață socială activă

Fie că ești un extrovert/introvert, toata lumea are nevoie de o interacțiune socială din când în când. Ieși cu prietenii.

9. Începe-ți ziua cum trebuie

Ce facem dimineața poate să ne afecteze significant starea pe tot parcursul zilei. Câteodată pare că nu am vrea să ne dăm jos din pat dimineața sau să nu facem nimic în acea zi. Ce ar trebui să faci, este să creezi o rutină de dimineață eficace pentru tine.

10. Gândește pozitiv

Când ne simțim epuizați, este greu să nu gândim negativ asura fiecărui aspect din viața noastră. În realitate, asta doar ne înrăutățește starea. Deci, gândește pozitiv! Începe cu lucruri mărunte, cum ar fi, de a te felicita că te-ai ridicat din pat, apoi începe cu un task mai mare, cum ar fi să citești două capitole din cartea pe care o ai de citit pentru școală.

Deci, cam asta este tot ce am pentru voi, pentru astăzi. Sper că aceste sfaturi să vă ajute pe viitor cu tresul acumulat de-a lungul timpului și epuizarea. Dacă aveți orice altă întrebare, simțiți-vă liberi să mi-o adresați în comentarii. Cam bate vântul în secțiunea aia.

Read More

Share Tweet Pin It +1

2 Comments

In artă informativ

Alejandro Guijarro vine cu „ceva nou”






     
Alejandro Guijarro uimește prin ideea sa inedită de a fotografia tablele unora dintre cele mai strălucite minți în fizică cuantică drept continuitate a seriei lui „Momentum”.
P.S:   Acesta s-a dus la organizații de cercetare precum CERN și multe dintre cele mai importante universități din lume pentru a le găsi.






Read More

Share Tweet Pin It +1

0 Comments

Un produs Blogger.